2019 november 15-17.

November harmadik hétvégéjén Márton napi torkoskodás vár mindenkit három napon keresztül Hajdúszoboszlón.

Márton nap alkalmából új borral és libából készült ételekkel várják a látogatókat a Márton Napi Libalakoma vendéglátói. A rendezvényen a libából készített ételek választéka mellett a magyar pincészetek újbor kínálatából is válogathatnak a látogatók. A liba napi lakoma az évzáró gasztronómiai eseménye Hajdúszoboszlón, mely több zenés és kulturális programmal is szórakoztatja az érdeklődő közönséget.

Márton-napi Libalakoma

2019. november 15-17. Helyszín: Szent István Park

Ár: 23.990,- Ft / fő / 2 éjszaka + idegenforgalmi adó: 500,- Ft / fő / éjszaka

(minimum 2 éjszaka igénybevétele kötelező, 3. éjszaka kedvezményes ára: 9.900 Ft / fő/ éj)

Az ár tartalmazza:
Szállás 2 ágyas, standard szobában min. 2 éjszakára,
svédasztalos reggeli és svédasztalos vacsora. (Libalakoma újborral),
Vacsorákhoz 1 üveg bor a szálloda Éttermében biztosított (1 üveg/ vacsora/ szoba).
Törölköző-és fürdőköpeny használat.
Központi széf, WiFi használata biztosított.
Beltéri wellness használat: pezsgőfürdő, -szauna, gőzkabin.
Kültéri wellness használat: 2 db gyógyvizes medence (28 °C, 34-36 C°).

 

 

Márton Napi Libalakoma Hajdúszoboszlón 2019-ben is!

Márton nap és a hozzá kapcsolódó szokások régóta képezik Magyarországon a néphagyomány szerves részét. Szent Márton ugyanis a Római Birodalom területén, Pannóniában, azon belül is Savariában, vagyis szombathelyen született, és már államalapítónk, I. István király is nagy tisztelője volt. A Márton Napi Libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és kezdetét vette a tél. A cselédek e napon kapták meg az éves bérüket és ráadásként egy libát, ekkor kóstolták meg az újbort, és vágtak le először tömött libákat.

Márton napja ráadásul a karácsony előtti böjtöt megelőző utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, hogy a következő esztendő bőséges legyen. Ennek kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad házimunkát végezni, mert ez a jószág pusztulását okozta. A Márton-napi ételek minden esetben libahúsból készülnek; ilyen például a libaleves, a libasült párolt káposztával és zsemle-, vagy burgonyagombóccal. A Márton Napi Libalakoma után újborral szokás koccintani, és ezzel „egészséget töltünk magunkba”.

A Márton Napi Libalakoma tehát réges-régi szokás, amit némileg modernizált formában, de manapság is tartunk. Sokadszor kerül megrendezésre Hajdúszoboszlón is, hiszen hihetetlen népszerűségre tett szert az utóbbi években. Idén november harmadik hétvégéjén lehet meglátogatni városunk Márton-napi kulináris rendezvényét, ahol remek ételek és zenés-táncos mulatság várja Önöket is! Mivel a Márton Napi Libalakoma a szüret után zajlik, vagyis újborból többféle is terítékre kerül a mulatságon.

Amennyiben Ön is szeretne részt venni a Márton Napi Libalakomán, és szállásra is szüksége lenne, válassza hajdúszoboszlói hotelünket! Foglalja le szállását minél előbb, és ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Blog Attachments
Scroll Up