TÉLI FELTÖLTŐDÉS A TÉRSÉG TERMÁLVIZEIBEN

Télen is a trópusokon érezheti magát Debrecen élményfürdőjében, Hajdúszoboszlón pedig Európa legnagyobb fürdőkomplexumában mártózhat meg. Negyvenféle gyógyvizes kezelés, kényeztető tematikus medencék, óriáscsúszdák és szaunaszeánszok a fürdők falain belül, azon kívül pedig látnivalók sokasága várja a térségbe látogatókat. A cívisvárosban például Közép-Európa legnagyobb kortárs művészeti központja, a Nagytemplom tornyai közé épített panorámajárda, vagy éppen a tudományos élménypark. Ha tartósan hidegre fordul az idő, akkor pedig akár jégtúrán is felfedezhetik a Tisza-tó téli világát.

TÉLI FELTÖLTŐDÉS A TÉRSÉG TERMÁLVIZEIBEN

Európa legnagyobb fürdőkomplexuma a hajdúszoboszlói Hungarospa, amely több, egymástól jól elkülönülő részen nyújt többgenerációs szolgálatásokat. Télen-nyáron nyitva áll a látogatók előtt a klasszikus gyógyfürdő, ahol nemcsak az egyedi összetételű szoboszlói gyógyvízben lehet regenerálódni, hanem több mint negyvenféle kezelést is kínálnak, köztük a legmodernebb szoftlézer-kezelést és a saját, minősített gyógyiszapjukkal végzett iszappakolást. A feltöltődésről kívül-belül gondoskodhatunk, ha az itt töltött idő alatt a fürdő saját Pávai Vajna ásványvizét fogyasztjuk.

A családi kikapcsolódás színtere a komplexum fedett élményfürdője, az Aqua-Palace. Itt különböző korokat és kultúrákat idéző tematikus medencékben csobbanhat a látogató, trópusi, indiai vagy éppen római fürdőben, a mozi fürdőben rövidfilmeket lehet nézni mártózás közben, de van itt családi és egy óriási csavarcsúszda is az aktív vízi élmények kedvelőinek. Külön szinten kapott helyett a gyermekvilág, több medencével, csúszdákkal, bébiúsztatóval, játszóházzal, pihenőtérrel. Szaunavilág, sokféle wellness- és fitneszszolgáltatás teszi teljessé a palettát, de aki igazán bátor, az állószörf-pályán is próbára teheti ügyességét.

Akik Debrecent választják, azok számára a Nagyerdő szívében található Aquaticum a téli hidegben is nyarat varázsol. A könnyed kikapcsolódásra vágyók trópusi növényzettel benőtt óriáscsúszdákon száguldozhatnak az élményfürdő gigantikus kupolája alatt, a kisgyermekes családokat bababarát részleg várja többek között baba-mama pihenővel és klórmentes bébimedencével. A szaunavilágban olyan szaunaprogramok között válogathatunk, mint például a Tüzes felöntés vagy a Mentolos frissesség. A gyógyászati részlegen a hagyományos fürdőkúra mellett a fizio- és mozgásterápia széles skáláját alkalmazzák, a gyógyvízre alapozva közel negyvenféle kezelést kínálnak. A testi-lelki feltöltődést a Nagyerdőben tett kiadós sétával fokozhatják a vendégek.

A térségben még több kisebb gyógyfürdő is található, Hajdúböszörmény, Balmazújváros és Berekfürdő családias hangulatú létesítményekkel várják a pihenni vágyókat.

Felfedezések Debrecenben, kalandok a Nagyerdőben

A testi felüdülés mellett Debrecen az ország második legnagyobb városaként a látogatók szellemi feltöltődését is garantáltja. A történelmi belváros, a szép kereskedőházakkal szegélyezett főutca hosszú sétákra és ráérős nézelődésre csábít. Madártávlatból is megszemlélhető a cívisváros az ikonikus Nagytemplom két tornya közé épített panorámajárdáról. Az 1538 óta folyamatosan működő Református Kollégium múzeumában interaktív eszközök segítségével pillanthatunk be a hajdani diákok életébe, a Szabó Magda regényeiért rajongók ne hagyják ki az írónő ősszel felavatott emlékházát sem. A felújított Pásti utcai zsinagógát szintén érdemes felkeresni. A művészetkedvelők Közép-Európa legnagyobb kortárs kiállítóhelyén, a MODEM-ben a modern művészetekből kaphatnak ízelítőt, a Déri Múzeumban megcsodálhatják a világhírű Munkácsy-trilógia monumentális festményeit és a gazdag egyiptomi gyűjteményt. A gyerekekkel utazók télen is változatos szórakozási lehetőségeket találnak a Nagyerdő százéves fái között, a város új kulturális színtere, a felújított Víztorony mászófala, az Agóra Tudományos Élményközpont, vagy az állatkert egyaránt remek program kicsiknek és nagyoknak.

Ha szeretik a farsangi mulatságokat, időzítsék utazásukat február második hétvégéjére, hogy részesei lehessenek a hagyományos Debreceni Maskarádénak, az ilyenkor szokásos télűző kavalkádnak.

Száraz lábbal a befagyott Tisza-tavon

A fagyos idő kevéssé kívánatos kirándulásra, Magyarország legnagyobb mesterséges tava azonban éppen ilyenkor vár egy lenyűgöző túrára. A téli időszakban leeresztik a Tisza-tó vizét, ami így nagy biztonsággal száraz lábbal bejárható, ha tartósan beáll a hideg. A szervezett jégtúra során a jelentkezők bebarangolhatják a nádasokat, és olyan régi morotvákat, ártéri erdőket, melyeket évtizedekkel ezelőtt bekebelezett a tó vize. Útba ejtik a madármegfigyelő tornyokat, és megnézhetik a mára lakatlan Óhalászi-sziget egykori falujának maradványait. A befagyott tavon a lékhorgászat is kipróbálható. A jégtúra időjárásfüggő, aki kedvet kapott a kalandhoz, figyelje az híradásokat! Időjárástól függetlenül nyitva tart azonban a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón, amely egész évben négy szinten mutatja be a tó víz alatti világát, többek között Európa legnagyobb, egymillió literes édesvízi akváriumában. A Hortobágy ebben az évszakban is varázslatos arcát mutatja az idelátogatóknak. A puszta téli élete a vadaspark és a madárpark mellett a nemzeti park vezetett túráin, madármegfigyelő programjain is kiválóan megismerhető.

forrás: http://hellomagyarorszag.hu/tersegek/debrecen—hajduszoboszlo—hortobagy—tisza-to

Scroll Up